Nostalbus - Lochristi
Opendeurdag - Stelplaats Denen
Historiek van het
Belgisch openbaar vervoer.
    1 / 51       20 augustus 2022  

NostalBus werd als vzw opgericht in 2010 en heeft als voornaamste doelstelling heeft het bewaren, restaureren, rijvaardig maken en houden van historische lijnbussen uit de periode 1977 - 1991. Het gaat om Belgische lijnbussen die gereden hebben voor de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen (kortweg NMVB) of één van haar privé-exploitanten.
De bussen dragen de typische nostalgische kleurstelling van toen. Een honderdtal leden en een 40-tal actieve vrijwilligers ondersteunen onze werking

In de oude bus- en tramstelplaats van vervoersmaatschappij De Lijn in de Denen te Lochristi komt er een collectie historische bussen van de vzw Nostalbus.


De Lijn gebruikt de stelplaats niet meer en dus mag de vereniging er zijn collectie in kwijt. Zaterdag kon het grote publiek kennis maken met enkele exemplaren die tussen 1977 en 1991 werden gebruikt .

  Een deel van de bussen stond voor kort onder het E17-(brokkel)viaduct, gestald. Omwille van de vallende stenen moest de vereniging op zoek naar een nieuwe locatie en die vonden ze in de oude stelplaats van Lochristi, die niet meer in gebruik is.
Via de erfgoedkoepel mag Nostalbus de historische tram- en busstelplaats van De Lijn, die dateert van begin vorige eeuw, gebruiken.
Meteen een win-win voor beide partijen. Nostalbus onderhoudt de ruimte in de Denen en in ruil mogen de bussen er gestald worden en kan men er bezoekers ontvangen.